Ukradnutý pohyb


 Pohyb by mal byť prirodzenou potrebou a súčasťou každého človeka, avšak doba nás pripútala do kresiel, k monitorom a ku volantom a pohyb sa minimalizoval. Veda a pokrok sú pre spoločnosť dôležité a nevyhnutné, ale spôsobili aj to, že človek spohodlnel a zlenivel. Veľa ľudí si neuvedomuje, že pohyb je potrebný a spamätajú sa až vtedy, keď je neskoro, keď už pociťujú bolesti, ktoré im spôsobuje ich životný štýl. Začína to bolesťami krížov, krčnej chrbtice, časom príde nadváha, obezita a neskôr možno horšie. Ľudia tento problém riešia návštevou lekára, je to pre nich prirodzené, niečo ich bolí tak potrebujú lieky, prípadne rehabilitácie. Na chvíľu majú pokoj, ale postupne sa bolesť vráti a vráti sa aj pacient ku lekárovi a vzniká začarovaný kruh s tým, že vždy sa odstráni iba následok a nie príčina bolesti. Robia stále to isté a čakajú na zázrak v podobe vyliečenia, ale nič sa nestane.

"Šialenstvo je robiť rovnakú vec opakovane a očakávať iné výsledky." Albert Einstein

 Pravidelný pohyb je najlepší liek, ktorý by sme mali v živote užívať. Pohyb na dennej báze prináša ľuďom veľké množstvo výhod. Všeobecne je známe, že pravidelný pohyb posilňuje srdcovo-cievny systém, dýchací systém, zlepšuje kondíciu, posilňuje imunitu, pomáha znižovať krvný tlak, pôsobí ako prevencia pred mnohými civilizačnými ochoreniami a čo je veľmi dôležité posilňuje psychiku človeka. Človek sa stáva psychicky odolnejším a lepšie zvláda stresové situácie. Pohyb je prirodzeným antidepresívom.
 Pozastavil by som sa pri tréningu a pohybovej aktivite, kde rozvíjame silové schopnosti. Nemali by sme sa báť tohto tipu tréningu, pretože mýty okolo neho boli už dávno vyvrátené a prináša nám množstvo výhod. Medzi hlavné patria, že zvyšuje pevnosť a hustotu kostného tkaniva, spevňuje šľachy, buduje svaly a znižuje percento telesného tuku, čím urýchľuje metabolizmus. Veľa týchto výhod oceníme v starobe, keď človeku postupne ubúda svalová hmota, rednú kosti čím hrozí väčšie riziko zranenia, keď starému človeku robí problém vstať z postele alebo zo stoličky a je často odkázaný na pomoc druhých. Cvičiť silovo môžeme v akomkoľvek veku s tým, že intenzita musí byť veku primeraná.

Ako začať

 Pokiaľ nevyhľadáte hneď trénera, môžete začať s domácim tréningom s vlastnou hmotnosťou - drepy, výpady, kliky, rôzne variácie plankov a striedať to s aeróbnymi aktivitami - na začiatok bude stačiť aj prechádzka v lese, neskôr rýchla chôdza, beh, bicykel, plávanie, korčule, prípadne nejaký iný šport podľa toho ku čomu máte vzťah.  Na začiatok stačí 30 minút 4-5 x do týždňa, striedať jeden deň posilňovanie a ďalší deň aeróbnu aktivitu, pričom najdôležitejšia bude pravidelnosť. Keď si Vaše telo zvykne na pravidelný pohyb, adaptuje sa, môžete pridávať intenzitu vo forme prídavnej záťaže - segmentové závažia, prípadne expandery. Pri aeróbnej záťaži si zvýšte prebehnutú vzdialenosť, alebo skráťte čas prejdenej vzdialenosti, aby ste svojmu telu dávali stále impulz ku zlepšovaniu. Časom si na pohyb vybudujete závislosť a už nebudete vedieť prestať :)

 Veľmi dôležité je však začať :)


Autor: Mgr. Jozef Kapala